Srananpoku.com - Surinaamse Muziek Online
Welkom
Login / Aanmelden

Lieve Hugo - Dorina

Bedankt! Deel het met je vrienden!

URL

Je vind deze video niet leuk. Bedankt voor je feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Toegevoegd by Admin in Kaseko-Kawina Lieve Hugo
7,705 Bekeken

Beschrijving

Lyrics Dorina
Huil maar niet Dorina,
mijn ziel is onsterfelijk en daarom vrees ik geen boze geesten.
Ze hebben geprobeerd mij te vergiftigen, 
maar door mijn sterke levenslust heb ik het overleefd.
Een glimlach is nog geen echte lach,
al is die van een vriend.

Biografie Lieve Hugo
Lieve Hugo is een Surinaamse muziek legende. Hij is bijna vijfLieve Hugoendertig jaar geleden overleden, maar zijn hits zijn nog steeds populair bij jonge en oude Surinamers in Suriname en Nederland.
Hij was een fantastisch zanger en een spectaculaire performer; hij bracht het publiek in trance. Zijn manier van zingen heeft alle kaseko-zangers na hem beïnvloed. Hij vernieuwde de kaseko muziek en zijn liedjes veroorzaakten ook vaak de nodige ophef. Parlementariërs eisten dat zijn teksten verboden werden. Lieve Hugo predikt in zijn composities het leven van ‘vrouwenversierder’, maar zingt ook het romantische Blaka Rosoe waarin hij treurt om een geliefde die hem verlaat.

In 1974 verschijnt zijn eerste LP, die massaal in Nederland, Zweden en Suriname wordt verkocht. Voor de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 componeert hij nieuwe nummers. Helaas zal hij het feest niet meemaken, want tien dagen voor de onafhankelijkheid, overlijdt hij volgens medici aan een hartaanval. Hugo zelf meent dat er bovennatuurlijke krachten (winti) in het spel zijn. Hij heeft in één van zijn liederen (Na foe sang èdè) zijn eigen dood voorspelt...

In het muziek theaterstuk "A Tribute to the King of Kaseko" ziet de moeder van Lieve Hugo (actrice/zangeres Gerda Havertong, o.a. Faya, Sesamstraat) hoe haar zoon Hugo (John Oldenstam (acteur/zanger in Dirty Dancing en The Lion King) van ondeugend jongetje tot een fenomenale zanger. Alle hits van Lieve Hugo (o.a. Blaka Rosoe, Poenta Poenta en Oeng Booi) vertellen door het spel tussen ma en zoon zijn levensverhaal.

Ricardo L. Tuinfort (producent) en Guus Pengel (schrijver) wilden al jarenlang een stuk maken over Lieve Hugo. Omdat er over hem vrij weinig geschreven is en er ook weinig beeldmateriaal beschikbaar was, interviewden zij collega-muzikanten, vrienden en familie van Lieve Hugo om achter zijn levensverhaal te komen. In 2005 was er een korte try-out periode (regie Mike Ho Sam Sooi) en de reacties hierop waren uitzinnig. Voor de makers vormden deze try-outs een goede basis om het stuk naar een nog hoger plan te trekken

Plaats reactie

RSS