Srananpoku.com - Surinaamse Muziek Online
Welkom
Login / Aanmelden

In de spotlights: Afro-Surinaamse muziek van A tot Z.

Op zondag 27 januari 2013 organiseert Tori Oso Utrecht een thema middag over de Afro – Surinaamse muziek: Van Kaseko tot Kawina. Deze middag vindt plaats in het OASE gebouw aan de Cartesiusweg 11 te Utrecht. Niemand minder dan professioneel musicus, Ronald Snijders, is uitgenodigd om een interactieve presentatie te verzorgen over de Afro - Surinaamse muziek. 
Wat is Afro Surinaamse muziek?, waar komt het vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? Hoe heten de muzieksoorten uit de stad? Wat speelt men in Nederland en hoe danst men erop? Zo zijn er talloze vragen waarop deze middag antwoord komt. Zowel voor niet-Surinamers als Surinamers is dit een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de historie van deze muzieksoort. 


Ronald Snijders heeft zich veel bezig gehouden met deze vragen en verteld erover in zowel

wetenschappelijke als laagdrempelige settings. Als bekend musicus die reeds is geridderd om zijn muziek, heeft hij Afro-Surinaamse muziek uitvoerig bestudeerd. Hij heeft dit verder ontwikkeld en gepresenteerd op talrijke grote podia van wereldmuziek tot jazz. 

Aan de hand van een aantal luistervoorbeelden kunnen mensen van alle leeftijden op prettige en eenvoudige wijze kennismaken met de muzieksoorten kaseko en kawina en de instrumenten die daarbij worden gebruikt. 

Ook de Surinaamse taal oftewel het Sranan tongo komt ter sprake. Deze taal die iedereen in Suriname verstaat, heeft een interessante geschiedenis en is nog steeds, ook in Nederland, nog volop in ontwikkeling. Hoe wordt deze taal in muziek gebruikt en waarover gaan de liedjes? Bestaan er ook hele oude Surinaamse liedjes van tijdens de slavernij en hoe klinken ze?  

Wie is die erg bekend geworden Kaseko artiest, Lieve Hugo nou eigenlijk en wat is de achtergrond van hedendaagse Surinaamse bands als La Rouge? En vooral: wordt Surinaamse muziek als Kaseko en Kawina wel gewaardeerd en hoe gaat de media hier en in Suriname ermee om? 
U ziet dat Surinaamse muziek op talrijke facetten van de Surinaamse cultuur en van Surinamers in Suriname, Nederland en elders ingaat. Na de presentatie zal Ronald Snijders op zijn dwarsfluit uiteraard het een en ander van Kaseko en Kawina laten horen! Hij zal bijgestaan worden door de percussionist, Giovanni Essed, die een Kawina drum demonstratie zal verzorgen. 



Peggy Bouva (spelmaakster), is tevens uitgenodigd om een aantal muziekvragen uit het spel ''Hoe goed ken je Suriname?'' te presenteren. U kunt op die manier direct uw kennis uittesten op een leuke manier.

Kortom, kom 27 januari deze unieke bijeenkomst bezoeken, waar muzikale kennisoverdracht op de zondagmiddag centraal staat.

De zaal is geopend vanaf 14:00 uur en het programma start om 15:00 uur. In de tussentijd kan men diverse standhouders bezoeken of een hapje of drankje nuttigen.
Voorverkoop 7 euro: reserveren via [email protected], aan de poort 9 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.
www.torioso.nl voor meer informatie.


Plaats reactie

Gerelateerd nieuws

RSS